16. februar 2017

På tur til Grønland


Tidligere på måneden sendte vi de to ergoterapeutstuderende, Stine og Dorte afsted til Grønland, hvor de som en del af deres uddannelse har valgt tilbringe modul 13 ud af i alt 14. Zealand Care/Seniorland har sponsoreret en række hjælpemidler, som de kunne tage med, hvis vi så til gengæld kunne få et indblik i deres dagligdag Grønland. Her kommer første indlæg fortalt af Stine og Dorte:

Indlæg 1 - Ankommet til Grønland

Så er det tid for en statusopdatering fra det kolde nord, hvor vi - Stine og Dorte - har valgt et 6 ugers praktikforløb på Regionssygehuset i Aasiaat i Grønland. Vi er ergoterapistuderende på Professionshøjskolen Metropol i København, og vi bruger vores 13. modul ud af 14 til at afprøve vores faglighed under fremmede og uvante himmelstrøg. Inden afrejsen hertil fik vi kontakt til Zealand Care, som beredvilligt sponserede en stribe små hverdagshjælpemidler og træningsredskaber. Vi er rigtig glade for den håndsrækning og kvitterer gerne med et par beretninger herfra.

Det var fantastisk at lande i Aasiaat efter en lang rejsedag fra København med flyskift i Kangerlussuaq (Sønderstrømfjord) og den næsten obligatoriske forsinkelse inden de sidste 40 minutters flyvning i en Dash 8 over det sneklædte landskab. Den gule bygning, på billedet herunder, er Regionssygehuset i Aasiaat, vores arbejdsplads i de næste uger.

Ankomst hjælpemidler

Sygehus

Sygehuset har 20 sengepladser, ambulatorie, fysioterapi, sundhedsplejerske, jordemoder, apotek, operationsstue, skadestue, lægekonsultation og nu også ergoterapi, ihvertfald de næste uger.
Det spændende ved at være her er at opleve mødet mellem to kulturer. Der er den fantastiske stolte grønlandske kultur og den importerede danske, som gennem generationer har påvirket lokalmiljøet.

Mange taler dansk, men flere gør ikke. Så i det daglige arbejde på hospitalet er udfordringen at klare sig med kropssprog, huske at bestille en tolk eller møde en dansktalende patient. Vi er kommet godt i gang med arbejdet. Ergoterapi handler om at muliggøre hverdagens gøremål for patienten. Så her rengører en patient en hellefisk, som er fanget ved isfiskeri ud for byen. Arbejdet med fisken lettes ved brug af saks med bøjle fra Seniorland.

Saks som hjælpemiddel